Jakie anime są godne obejrzenia

Lubisz mangę? Zapraszamy ;)

Moderator: Moderatorzy

Wondercrow
Zora
Zora

Postautor: Wondercrow » 17 lutego 08, 20:46

Może trudno nazwać to Anime, ale było tam jak pamiętam, że Link mówił Excuse Me.

To Zelda Cartoon, amerykanski wytwor (ktory nie ma zbyt wielu fanow)... W 100% NIE anime.
Hrrrm, nie drazmy dalej.

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 17 lutego 08, 21:48

Tak jak powiedziano wyżej, ta Zelda to Cartoon nie Anime - ale fajnie się ogląda te 13 odcinków. :D

Polecam jaszcze anime F-Zero Falcon Densetsu (F-Zero: The Legend of Falcon) - jeśli jesteś fanem serii F-Zero to MUST WATCH! a jeśli nie to i tak obejrzysz. :P
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 24 lutego 08, 11:03

AS zdecydowanie odradzam mangę-bzdua jakich mało. O ile anime fajnie się ogląda(mimo że to straszna bzdura-ach, ten mhrok i chrześcijaństwo w wykonaniu zdołowanych i mrocznych Japończyków), to manga już naprawdę przegina pałe jeśli chodzi o bzdurowatość. Kompletnie naciągana historia, wszystko tam jest, żeby było tylko "tró mhrochnie".
Polecam fanom epoki wiktoriańskiej w Anglii oraz romanty(cz)kom- Emma 1 i Emma 2. Śliczna historia o pokojówce, bardzo dobrze osadzona w realiach. Postacie są bardzo żywe i ludzkie, zwłaszcza Emma-prawdziwa młoda kobieta,a nie jakaś karykatura.
Również teledysk Clover do mangi Clampa o tym samym tytule. Niesamowity, mroczny i przerażający klimat.
She's got everything I need, pharmacy keys

Awatar użytkownika
zbysheck
Kokiri
Kokiri

Postautor: zbysheck » 24 lutego 08, 18:08

Elfen Lied - różowe, cukierkowe, brutalne =] jak dla mnie po prostu świetna historia, w świetnej oprawie, ze świetnym klimatem =D

Ergo Proxy - ponury i zniszczony świat, nie powiedziałbym że sympatyczne, ale jednak warte obejrzenia

Z klasyków jeszcze polecę Wolf's Rain

PS: Specjalnie nie piszę o czym, tylko mniej więcej opisuję klimat, bo mi zawsze psuje zabawę jak wiem, nawet tylko trochę, co się zdarzy.

Awatar użytkownika
Trish
Zora
Zora

Postautor: Trish » 2 marca 08, 12:49

zbysheck pisze:Ergo Proxy - ponury i zniszczony świat, nie powiedziałbym że sympatyczne, ale jednak warte obejrzenia
popieram, popieram...chociaż czsami fabuła jest zagmatwana
Wampiry zapraszaj?, więc tańcz!
ten ?wiat należy do tych, co nie maj? serca,
wszyscy pij? tu krew i nic się nie zmienia,
ten ?wiat należy do tych, którym brak sumienia,
niedługo ty będziesz nasz!

hitex
Goron
Goron

Postautor: hitex » 2 marca 08, 12:56

Naruto oczywiście :D
choć niektóre odcinki są nudne, a walka z Zabuzą i Haku była prawie cała przegadana :neutral:

Awatar użytkownika
ganon
VIP
VIP

Postautor: ganon » 3 marca 08, 21:02

Ja polecę taż Ben 10.
Obrazek
"Nie lubię chodzić utartymi ścieżkami- wolę tworzyć nowe"

Shigeru Miyamoto

Awatar użytkownika
eviltwin1
Zora
Zora

Postautor: eviltwin1 » 4 marca 08, 05:59

Ja Ci szczerze mogę polecić:

1.Fullmetal Alchemist
2.Gunslinger girls ^^

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 4 marca 08, 10:17

ganon pisze:Ja polecę taż Ben 10.

Ben 10 to nie anime.
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
frioniel
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: frioniel » 4 marca 08, 18:26

Pozwolę sobie zacytować mój post z innego forum:
Ja z kolei chciałbym polecić ostatnio obejrzane przeze mnie anime o tytule Code Geass. Z początku podchodziłem do niego sceptycznie, nie spodziewałem się, by mógł wzbudzić u mnie jakieś większe emocje. Najpierw poleciał pierwszy odcinek- dużo ciekawszy niż się spodziewałem. Potem był kolejny, następny i tak jednego dnia zaliczyłem 11 odcinków. Następnego dnia seria tak się rozkręciła, że obejrzałem je do końca (łącznie 25 epów). To chyba pierwsze anime, po którym długo nie mogłem zasnąć. Może opiszę pokrótce fabułę (postaram się jak najmniej spoilerować).

(podaję nazwy własne, takie jakie występowały w polskich fansubach, w nawiasie oryginalna pisownia)
W roku 2010 Wielka Brytania podbija Japonię przy użyciu nowej broni- olbrzymich robotów zwanych Rycerzami Mroku (Knightmare Frames). Po udanym podboju, Japończycy utracili swą wolność, honor, a nawet nazwę. Kraj przemianowano na Strefę 11 (Area 11), a mieszkańców na Jedenastostrefowców (Elevens), których potem zesłano do gett, wówczas, gdy brytyjscy arystokraci pławili się w luksusach. Głównym bohaterem jest osobnik o imieniu Lelouch. Z pozoru zwykły student, jednak jego pochodzenie okrywa tajemnica. Już w pierwszym odcinku ociera się o śmierć podczas, gdy brytyjska armia urządza sobie masakrę, aby stłumić japońskich terrorystów. Główny bohater znalazł się w nieciekawej sytuacji, gdy Brytyjczycy go przypierają do ściany (nie dosłownie) i chcą zlikwidować, aby nie zostawiać niewygodnych świadków. Wtedy otrzymuje od nieznajomej dziewczyny moc, która umożliwia mu przeżycie- tytułowy Geass, pozwalający wydawać rozkazy ludziom, którzy je mimowolnie wykonają. Z nową mocą, Lelouch może podjąć walkę z Brytanią i zemścić się za śmierć swojej matki.

Przez wielu owe anime porównywane jest z Death Note. Główny bohater może się pochwalić nieprzeciętnym intelektem, a niektóre jego intrygi są naprawdę ciekawe. Postaci występujące w anime są na ogół bardzo ciekawe- są złożone i posiadają pewną głębię. Do wyjątków można zaliczyć niestety szkolnych kolegów i koleżanki bohatera, bowiem są niemal przerysowani z innych serii. Lelouch to zupełnie inna bajka- jest to nietypowy bohater, gdyż robi raczej za ciemny charakter działający z ukrycia (tak jak Light w Death Note), przechodzi rozmaite przemiany spowodowane swoimi działaniami, gdyż ich konsekwencje odczuwa nie tylko Imperium, ale także jego najbliżsi.

Chyba największą zaletą Code Geass jest jego tempo akcji. Im dalej wgłębiamy się w historię Leloucha, tym bardziej przyspiesza, by podczas kilku ostatnich odcinków (22-25) osiągnąć naprawdę niesamowity poziom. Takiego zwrotu wydarzeń nie doświadczyłem jeszcze w żadnym innym anime! Niestety zakończenie jest bardzo niesatysfakcjonujące, bowiem niczego nie tłumaczy i pozostawia widza w niepewności. Jest to zabieg celowy, gdyż studio już dłubie przy drugiej serii, która ma się ukazać bodajże w kwietniu.

Naprawdę szczerze polecam owe anime. Zainteresowanych z góry uprzedzam, iż należy pamiętać, że zrobili je Japończycy i np. Brytania przedstawiona w anime ma niewiele wspólnego z tą prawdziwą i równie dobrze mogliby nadać jej zupełnie inną nazwę.

Awatar użytkownika
AkatsukiFanka
Kokiri
Kokiri

Postautor: AkatsukiFanka » 14 marca 08, 18:38

Dużo z tych anime, które tu wymieniacie widziałam i polecam - naprawde dobre. Zauważyłam że dużo się ostatnio mówi o Death Note. Właściwie od jakiegoś czasu zabieram się do oglądnięcia tego anime i jakoś nie mogę :wink: Opowiedzcie o czym ogólnie opowiada i czy warto plisss!!!! :D
Kocham : Mangę i Anime, grać w Zeldę, moje zwariowane siostry :)

Awatar użytkownika
Kruppol
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: Kruppol » 14 marca 08, 18:58

Hmm Naruto dla niektórych może sie okazać fajne ; ) Ja akurat jestem FaNeM Naruto :) Dragon balle.. SIC !
Więc Naruto polecam
PS.Może mi ktoś napisać o czym jest Death note i FMA - Full metal alchemist?
Obrazek
FALCON PAWNCH!

Awatar użytkownika
frioniel
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: frioniel » 7 lipca 08, 21:49

Code Geass R2 - druga seria CG, o dziwo, trzymająca wysoki poziom poprzedniczki. Póki co jest 13 odcinków. Z wypiekami na twarzy czekam na następne, a tymczasem polecam wszystkim, którzy nie mieli styczności z tym anime.

Poza tym obejrzałem pierwszy odcinek nowej serii Slayers o podtytule Revolution. Ten sam świetny klimat, ten sam specyficzny humor, bardzo podobna kreska, no i ta sama Lina Inverse z ferajną. Szykuje się bardzo dobra kontynuacja bardzo dobrego anime. Pani ryba w pierwszym odcinku wymiata ;)

Kruppol pisze:PS.Może mi ktoś napisać o czym jest Death note i FMA - Full metal alchemist?

Tak trudno wejść na Tanuki i sprawdzić recenzję? Może za długa jest?
http://anime.tanuki.pl/strony/

IMO Death Note to dość ciekawy (pierwsza połowa, bo potem poziom spada na łeb, na szyję) kryminał przeplatany nadprzyrodzonymi zjawiskami (notes śmierci, bogowie śmierci itd.) jednak bez większych rewelacji. Bardzo wkurzająca jest postać głównego bohatera- wymyśla niestworzone intrygi, a reszta osób przez swoją naiwność w nie wpada. No i potem Light (main hero) chodzi i okrzykuje siebie nowym bogiem (dosłownie).

Awatar użytkownika
Bubu
Goron
Goron

Postautor: Bubu » 8 lipca 08, 09:38

hitex pisze:Naruto oczywiście :D
choć niektóre odcinki są nudne, a walka z Zabuzą i Haku była prawie cała przegadana :neutral:

Rozumiem, że Naruto oglądałeś wyłącznie na Jetixie?? Większość osób, które oglądnęły Naruto właśnie tam tylko o tej walce piszą...Wiem bo jestem zarejestrowana na kiklku forach ;P

Ale tak..faktycznie mogę Ci polecić Naruto oraz Naruto Shippuden ^^
Obrazek

Awatar użytkownika
ganon
VIP
VIP

Postautor: ganon » 14 lipca 08, 15:14

Ja mogę polecić Tsubasa Chronicle które leci na programie Hyper o 21:00 i o 23:15.
Obrazek

"Nie lubię chodzić utartymi ścieżkami- wolę tworzyć nowe"

Shigeru Miyamoto

Wróć do „Manga & Anime”