Czy emulacja to kradzież?
Moderator: Moderatorzy
Czy emulacja to kradzież?
Temat jest wynikiem rozwinięcia sie dyskusji w innym wątku. Podzieliłem go i stworzyłem nowy temat. /Kaczor
Jak dla mnie to jest to chory temat ! I wy się nazywacie fanami Zeldy ? Pare dni przed premierą ściągać rom z neta jeszcze publikowac filmiki czy screeny na forum (nie wiem nawet na nie patrze). Jeszcze mody na to pozwalają. Nie ma to jak okradać ulubioną firmę, serię gier i jeszcze się tym chwalić. Kiedyś nie było takiego ścierwa a ludzie grali i się cieszyli grami nie wiem czy nie bardziej niż my czekając na premierę swojej wymarzonej gry...
Jak dla mnie to jest to chory temat ! I wy się nazywacie fanami Zeldy ? Pare dni przed premierą ściągać rom z neta jeszcze publikowac filmiki czy screeny na forum (nie wiem nawet na nie patrze). Jeszcze mody na to pozwalają. Nie ma to jak okradać ulubioną firmę, serię gier i jeszcze się tym chwalić. Kiedyś nie było takiego ścierwa a ludzie grali i się cieszyli grami nie wiem czy nie bardziej niż my czekając na premierę swojej wymarzonej gry...
Ostatnio zmieniony 26 czerwca 07, 14:49 przez Szmajdzik, łącznie zmieniany 1 raz.
Co z tego jak inni mogą zobaczyć. Poza tym jak dla mnie to żadne wytłumaczenie bo to nie powód by kraść i się tym cieszyć jak dzieci w piaskownicy aaach jak zajebiście spoilery i nielegal rom dzień przed premierą normalnie zajebisty jestem - dla mnie to żałosne...
P.S. i dziwota że Nintendo nas olewa bo każdy jak ma okazje to drze z neta ile może aż się kable palą...
P.S. i dziwota że Nintendo nas olewa bo każdy jak ma okazje to drze z neta ile może aż się kable palą...
Zgadzam się z Szmajdzikiem w 100%.
Czym byłby ?wiat bez zeldy ?
Chciałby kto? dorobić się kieszonkowego ? Spróbujcie tego: http://www.eurobarre.com/?p=289282033453 TO DZIAŁA ! stronka niestety po francusku, ale tu jest wszystko opisane :http://www.eurobarre.com.pl/
Chciałby kto? dorobić się kieszonkowego ? Spróbujcie tego: http://www.eurobarre.com/?p=289282033453 TO DZIAŁA ! stronka niestety po francusku, ale tu jest wszystko opisane :http://www.eurobarre.com.pl/
Szmajdzik, hmm ja bym tego kradzieżą nie nazwał:
-wątpię, że ktoś bierze na serio gre na emulatorze 90 % prędkości + tnący się dzwięk
-kiczowate sterowanie myszką.
-wg. mnie tego typu "akcje" mogą co najwyżej zachęcić ludzi do kupna oryginału, po krótkim teście na tnącym się emulatorze.
-idąc za twoim rozumowaniem ze strony powinny zniknąć wszystkie romy, bo przecież to kradzież, wątpię żeby ktokolwiek wierzył w bajkę o 24 godzinach.
-userów tej strony posiadających oryginalną zeldę na nesa i n64 sądzę, że można bez trudu policzyć na palcach rąk
-wątpię, że ktoś bierze na serio gre na emulatorze 90 % prędkości + tnący się dzwięk
-wg. mnie tego typu "akcje" mogą co najwyżej zachęcić ludzi do kupna oryginału, po krótkim teście na tnącym się emulatorze.
-idąc za twoim rozumowaniem ze strony powinny zniknąć wszystkie romy, bo przecież to kradzież, wątpię żeby ktokolwiek wierzył w bajkę o 24 godzinach.
-userów tej strony posiadających oryginalną zeldę na nesa i n64 sądzę, że można bez trudu policzyć na palcach rąk
www.onsen.prv.pl <-mangi Zelda po POLSKU
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
A czego się spodziewaliście, że wam PH pójdzie w 100%?!
Popieram Szmajdzika - niech to będzie po prostu zachęta do kupna oryginału.
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
ciekawe bardzo co piszecie. no ok romy powinny zniknąć ale co wtedy? każdy aby zagrać w zelde choć posmakować każdej cześci musiał by wydać sporo kasy. kogo stac na wii lub ds'a a inne konsole? gba czy n64 lub starsze konsole koszt może nie jest już wielki ale jednak jak sie tego nazbiera do kupy to ile trzeba wydać kasy a do tego dodajcie ceny gier oryginalnych. nie dziwie sie w ogóle że istnieja takie rzeczy jak emu i romy poprostu rozumiem po co zostały stworzone i dlaczego. i jednak choć myśle że oryginal rulez to jednak nie potępiam projektów typu emu i rom.
ps. ds'a mam. kupiłem tylko po to by kupić tą grę jestem fanem i nie wybaczył bym sobie gdybym nie zagrał
ps2. co nindo zrobiło z twarza linka aż żal patrzeć jakby to była jakaś pokraka, no ale cóż przeżyję
ps. ds'a mam. kupiłem tylko po to by kupić tą grę jestem fanem i nie wybaczył bym sobie gdybym nie zagrał
ps2. co nindo zrobiło z twarza linka aż żal patrzeć jakby to była jakaś pokraka, no ale cóż przeżyję
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
pablo1517 pisze:to dsa da juz sie tak dobrze emulowac :/?
No jeszcze raczej nie tak dobrze - efekty możesz zobaczyć na załączonym filmiku wodorosta2
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
wodorost2 pisze:Szmajdzik, hmm ja bym tego kradzieżą nie nazwał:
ale sam fakt że grasz. Skoro już grasz to zostaw to dla siebie a nie propagujesz to innym. Zachęcić do kupna ? Ja nie moge przeciez powtarzam kiedyś za czasów choćby n64 nie było takiego syfu a ludzie kupowali gry poza tym nie wiem czy to bajka bo przeglądając w ostatnich dniach pare zagranicznych serwisów z emulatorami i romami widziałem własnie taką informację (o kasacji po 24 godzinach). NES, SNES i N64 już wyszły z użycia, ich produkcja i sprzedaż została wycofana ani żadne nowe gry nie są tworzone na te konsole, a więc jedną z opcji jest emulacja (no i oczywiście aukcje internetowe z konsolami dla prawdziwych graczy). Wedle prawa wciąż jest to bodajże nielegalne (hmm musi chyba minąć 10 lat czy coś takiego) jednak chyba nie aż tak jak Zelda która wyszła pare dni temu na najnowszą przenosną konsole która istnieje na rynku !!
MasterLink pisze:A czego się spodziewaliście, że wam PH pójdzie w 100%?!
Ja akurat nie miałem tego na myśli ale powiedzmy że może być. Każdy dla siebie moze obczaić tą minute gry, ale to jest tak że jak jest zajebista (gra) to jak ktoś jest lamus to oleje i ją przejdzie na emu a jak ktoś jest jeszcze większy lamus to da linki do zdjęć i filmików ze spoilerami...
nokash pisze::roll: ciekawe bardzo co piszecie. no ok romy powinny zniknąć ale co wtedy? każdy aby zagrać w zelde choć posmakować każdej cześci musiał by wydać sporo kasy. kogo stac na wii lub ds'a a inne konsole? gba czy n64 lub starsze konsole koszt może nie jest już wielki ale jednak jak sie tego nazbiera do kupy to ile trzeba wydać kasy a do tego dodajcie ceny gier oryginalnych. nie dziwie sie w ogóle że istnieja takie rzeczy jak emu i romy poprostu rozumiem po co zostały stworzone i dlaczego. i jednak choć myśle że oryginal rulez to jednak nie potępiam projektów typu emu i rom.
odpowiedź do posta wyżej:
Kaczor pisze:Przykro mi. Jak kogoś nie stać to sobie nie zagra.
typowa wypowiedź jakiegoś gnojka, nokash wiesz co nie spodziewałem się tego po tobie...
Ja marze o Wii i wiem że nie prędko zagram (jesli w ogóle), choć gdybym rzucił deske i sprzedał DSa to hmm ale na tym to polega kazdy ma wybór ale nie musi kraść powtarzam.
nokash pisze:romy i emu to projekty powstałe już dawno. teraz cięzko już wierzyć że jest to nie legalne. jak by tak przymknąć jedno oko... to mozna przezyc wyrzuty sumienia i jednak pograć .milliony maniaków odpala romy więc można jakoś przełknąć że to nie legal
żal po prostu to co pisze wyżej... chciałes powiedzieć chyba miliony wieśniaków...
Nie rozumiesz że to za pare lat może doprowadzić do powolnego upadku rynku gier ? Skoro 90% graczy będzie emulowac nie kupować to fakt może gry niektóre będa zajeżyste ale więszość będzie grać na emu, kasa za produkcje się nie zwróci więc papa.
Przymknąć oko można jak są to stare systemy jak napisałem wyżej czyli np. NES, SNES, N64.
P.S. Do Kaczora i w ogóle do całej moderacji: sorry że długi post i może offtopowy (choć taki temat nie powinien istnieć) ale chciałem to wszystko dobrze przekazać.
- Kaczor
- Szlachetny Hylianin
- Kontaktowanie:
Wydzieliłem offtop z tematu o PH, więc teraz możecie spokojnie dyskutować o legalności rom'ów.
Ja dodam od siebie jeszcze coś a propos braku kasy na gry. Moim zdaniem dla chcącego nic trudnego i najłatwiej pójść na łatwiznę i ściągnąć rom'a, a potem wytłumaczyć to tym, że nie stać kogoś na grę. Ja gdybym nie pracował, nie miałbym połowy gier i konsol, które mam.
Ja dodam od siebie jeszcze coś a propos braku kasy na gry. Moim zdaniem dla chcącego nic trudnego i najłatwiej pójść na łatwiznę i ściągnąć rom'a, a potem wytłumaczyć to tym, że nie stać kogoś na grę. Ja gdybym nie pracował, nie miałbym połowy gier i konsol, które mam.
Szmajdzik pisze:nie wiem czy to bajka bo przeglądając w ostatnich dniach pare zagranicznych serwisów z emulatorami i romami widziałem własnie taką informację (o kasacji po 24 godzinach)
W polskim prawie nie istnieje coś takiego, jak legalność ROMu przez 24h i wątpię, aby w innych krajach było inaczej. Jest to najzwyczajniejsze mydlenie oczu użytkownikom. Jak chcesz przetestować grę, służą do tego tylko i wyłącznie wersje demo.
Szmajdzik pisze:Wedle prawa wciąż jest to bodajże nielegalne (hmm musi chyba minąć 10 lat czy coś takiego) jednak chyba nie aż tak jak Zelda która wyszła pare dni temu na najnowszą przenosną konsole która istnieje na rynku !!
Osobiście nie widzę różnicy między emulowaniem Zeldy ze SNESa, a tej z NDSa, gdyż obie są nadal własnością Nintendo i prawo postrzega je tak samo. To typowe tłumaczenia osobnika, który stara się na siłę usprawiedliwić swoje łamanie prawa (grałem na emulatorze SNESa, bo zaniechano produkcji konsoli- tia, jakby eBay czy Allegro nie istniały), zarzucając to samo innym (bo grają na emulatorze NDSa, gdyż nie posiadają tej konsolki). Wygląda to tak, jakby Zeldę ze SNESa moralnie można było emulować, bo ty ją emulujesz, a za emulację Phantom Hourglass z NDSa powinno się iść za kratki, bo ty akurat tego nie robisz (tudzież nie możesz, bo twój sprzęt komputerowy się do tego nie nadaje)- jak przysłowiowy pies ogrodnika...
Skoro jesteśmy już tacy super legalni to dlaczego od razu nie zmienić nazwy i domeny strony? Zelda jest zarejestrowanym znakiem towarowym firmy Nintendo i wątpię, aby autor/rzy tej strony wykupili do niej prawa, aby jej używać (z tego powodu dawny Świat Nintendo przemianował się na ŚwiatN, gdyż nie posiadali praw do nazwy Nintendo). Jeżeli jeszcze bardziej się przyczepić, to w sposób identyczny można postrzegać wszelkie oficjalne grafiki z Zeld, gdyż one również podlegają ochronie autorskiej, a tymi najczęściej ozdabia się fanowskie strony internetowe.
Nie czepiajcie się na siłę, gdyż IMO to osobista sprawa czy ktoś gra na emulatorze, piraci na konsoli, czy jedzie na oryginałach. W dwóch pierwszych przypadkach taka osoba zapewne ma świadomość, że w nieznacznym stopniu przyczynia się do upadania rynku gier, pozbawiając wydawców wynagrodzenia.