Neon Genesis Evangelion

Lubisz mangę? Zapraszamy ;)

Moderator: Moderatorzy

Jak? postać Z NGE lubisz najbardziej?

Ikari Shinji
3
25%
Ayanami Rei
5
42%
Soryu Asuka Langley
1
8%
Ikari Gendou (Commander Ikari)
0
Brak głosów
Misato Katsuragi
3
25%
Ritsuko Akagi
0
Brak głosów
Kaji-san
0
Brak głosów
Aida Kensuke
0
Brak głosów
Toji Suzuhara
0
Brak głosów

Liczba głosów: 12

Awatar użytkownika
Karn
VIP
VIP

Neon Genesis Evangelion

Postautor: Karn » 2 lutego 07, 11:15

Otóż ostatnio odkryłem świetne anime i po obejrzeniu wszystkich odcinków serialu postanowiłem poświęcić mu cały temat :roll: (serial można pobrać z http://www.realitylapse.com/ ).
Opowiada on o 14-letnim chłopcu - pilocie "Evangeliona 01" , który służy do walki z tajemniczymi Aniołami. Wraz z rozwojem akcji odkrywane są coraz to nowe tajemnice dotyczące przeszłości Shinjiego i innych pilotów, którzy to również mają niemały wpływ na akcję. Mimo iż fabuła brzmi trochę jak z gatunku "mech" ("Gundam" itp.) to główny nacisk położony został na psychikę bohaterów i ich postawy życiowe.
Akcja również jest ciekawo rozłożona, np. pewne fragmenty są po prostu opuszczane po to, by wyjaśnić je w następnych odcinkach.
Bez zbędnych słów - to trzeba obejrzeć!

Awatar użytkownika
Mirveka
Goron
Goron

Postautor: Mirveka » 2 lutego 07, 12:35

NGE jest to Anime którego szczerze nienawidzę. Główny bohater nie ma w ogóle charakteru, a fabuła jest naciągana jak gumka od majtek i tylko pozornie trzyma się kupy. NGE to straszny fanserwis i jak dla mnie już z daleka czuć ją kiczem i tanimi chwytami.
I wish power to be strong and the wisdom to be wise.

Awatar użytkownika
Mada12
Demon King Malladus
Demon King Malladus
Kontaktowanie:

Postautor: Mada12 » 2 lutego 07, 12:36

Ja od 3 lat jestem fanem tej serii (z tad moj avatar :D). Anime jaki manga, ktora sprzedawana jest rowniez i w Polsce sa wspaniale. Podstawowa uwaga: NGE jest dosc trudno zrozumiec. sa rowniez uzywane watki, symbole z kabaly i wogole z katolicyzmu.
Poczatkowo wydaje sie ze jest idiotyczne, ze jest stasznie psycho. Moze do tego anime trzeba dojzec psychicznie :shock: ? Nie wiem...
Po obejzeniu ma sie dziwne wrazenie, po co sie zyje, dlaczego tu jestem. Duzo osob ma podobne wrazenie. Zazwyczaj mija to po 3 dniach :D.
Obejzyj sobie End of Evangelion (stara z 1997, i z 2003 (renewal) wyszla odnowiona i uzupelniona).
Gdzies slyszalem, ze robia serie 3 kinowek na podstawie serii TV i 1 na jeszcze raz EoE. To bedzie seria zmieniona dla wiekszej publicznosci (moze i do nas dojdzie?). Pierwsza kinowka ma sie pojawic w wakacje tego roku !!!
Z reszta NGE TV Renewal byl puszczony w Polsce ale tylko na kanale Hyper a ja go nie posiadam :( To z jakies 2 lata temu bylo.
Tytul kultowy i podstawowy dla fana m&a.

Awatar użytkownika
wodorost2
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: wodorost2 » 2 lutego 07, 13:35

Ja to anime widzialem juz daaaawno temu (nawet imion nie pamietam :P), a z postaci to podobal mi sie pigwinek i niemka czy cos (taka ruda byla :P)
www.onsen.prv.pl <-mangi Zelda po POLSKU

Awatar użytkownika
Karn
VIP
VIP

Postautor: Karn » 2 lutego 07, 15:44

heh pingwinek zwał się Penpen, a ta ruda to Asuka. Kinowy NGE włąśnie mi się ściąga i niedługo sobie obejrzę :lol:

Awatar użytkownika
Mirveka
Goron
Goron

Postautor: Mirveka » 2 lutego 07, 16:18

Widziałam End of Evangelion. Było to ciągnięcie fabuły na siłę.
Jak dla mnie cała historia mogłaby się skończyć na ostatnim odcinku serii TV. Koniec były sensowny, i nawet byłby w miarę Happy End.
I wish power to be strong and the wisdom to be wise.

Awatar użytkownika
Mada12
Demon King Malladus
Demon King Malladus
Kontaktowanie:

Postautor: Mada12 » 2 lutego 07, 16:50

Karn: to co teraz sciagasz to Death and Rebith (nie wiem czy dobrze napisalem). Jest to rzeczywiscie zebranie serii tv w kinowke, ale jest to montaz wszystkich odcinkow wycinajac to co wazniejsze, nic nowego, i sciezka dzwiekowa sie powtarza. W sumie dla mnie nic ciekawego :/. To co wyzej napisalem o 3 kinowkach to nowa forma pokazania NGE.
Miverka:seria tv dla mnie to nie wszystko, bo nasowa sie pytanie: i co dalej? Co z planem dopelnienia ludzkosci, co z evami, po co byla wzmianka o seryjnej produkcji ev(5-12/13?). Rowniez fani nalegali GAINAX do zakonczenia. W ogole 25alfa i 26alfa (NGE TV) to odc rezyserskie, powstal po depresji autora @_@ (25beta i 26beta to do kupy EoE, ktore osobno weszly do kina w Japoni). Slyszalem, ze fani nawet sami ciagna NGE, opisuja zycie SPOILER EoE Shinjiego i Asuki, gdy sami zostali na swiecie END.
Ciekawosyka dla tych, co ogladali 26alfa: pamietacie to inne zycie, jakie moglby wiesc Shinji? Powstala rowniez fanowska manga opisujaca dalsze zycie w takim swiecie (tytul mangi to Angelic Days).
Na zaawansowanym poziomie sa rozmowy na forum JPFu. Jak cos chcecie wiecej wiedziec to raczej wybierajcie wikipedie angielska, tam znajdziecie wszystko ;)

Awatar użytkownika
wodorost2
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: wodorost2 » 2 lutego 07, 17:31

@Karn z tymi imionami to chyba masz racje (A nawet napewno :P), a co do anime to ja ogladalem tylko serie tv i czytalem troche mang, fajne to bylo ale nie az tak zeby mnie ciagnelo do sciagania kinowki.
www.onsen.prv.pl <-mangi Zelda po POLSKU

Heavy_Mental
Kokiri
Kokiri

Postautor: Heavy_Mental » 2 lutego 07, 18:56

Wspaniałem anime ^^ ... Choć nie mogę sie zgodzić z Mirveką iż mogło by zakończyć sie na serii TV... Bowiem właśnie w "End of Evangelion" wyjaśniał znaczenie wszystkich wydarzeń.. evangelionów.. A zakónczenie serii TV był.. bezdeninie głupie... Z niecierpliwością czekam na dalsze tomy mangi.. może historia Kaworu będzie troszke inna (..Karn.. nie ma Go w ankiecie!.. zbrodnia!) ..Polecam!

Awatar użytkownika
Karn
VIP
VIP

Postautor: Karn » 2 lutego 07, 21:18

Mada12 : Jestem pewien, że ściągam wersję "kontynuującą" serial. Oto cytat z Wikipedii:
"Gainax wydał najpierw Shitō shinsei (Neon Genesis Evangelion: Death and Rebirth), zawierający skondensowany serial TV (Death) i połowę „właściwego” zakończenia (Rebirth). Projekt został ukończony w rok później, zawierał kompletną część Rebirth, pod tytułem Air/Magokoro wo, kimi ni (The End of Evangelion)."
Ja ściągam właśnie "The End of Evangelion".
Kaworu był Aniołem, więc nie umieszczałem go w ankiecie.

Awatar użytkownika
Mada12
Demon King Malladus
Demon King Malladus
Kontaktowanie:

Postautor: Mada12 » 2 lutego 07, 22:07

Sumujac jest tak fifty fifty czyli Death-skondensowana seria TV(do 24 jak pamietam no i ta polowa filmu to monazowka z serii, pokazane to co dla fabuly jest najwazniejsze) i Rebirth czyli 25 β -(Air)/pierwsza polowa EoE. (Szczeze mowiac zapomnialem, ze ma polowe EoE :S ) Mozna powiedziec, ze Death and Rebirth posredniczy miedzy NGE a EoE. objasnia pierwsze a wprowadza w zakonczenie. Milego ogladania.
(Moze sie co niektorzy pogubili bo sa 2 odcinki 25 i 26 wiec dla odroznienia nazywam je alfa( α ) i beta ( β ). 25&26 alfa to seria tv a 25&26 beta to EoE. 25beta ma tytul "Air" a 26beta "True Heart for You").

Heavy_Mental
Kokiri
Kokiri

Postautor: Heavy_Mental » 4 lutego 07, 10:27

Karn... jeśli miałybyć tylko "ludzkie" postacie to i Ayanami nie bardzo pasuje ^.-

Awatar użytkownika
Karn
VIP
VIP

Postautor: Karn » 4 lutego 07, 17:29

hmmm... do momentu, gdy została uduszona można było ją chyba nazwać człowiekiem. Zresztą sami ludzie są podobno Aniołami...

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 28 maja 07, 19:43

Ach, Eva..Świetna seria. Bardzo ciekawe postacie(Ayanami jest najlepsza,Aśki nie mają szans), historia tez super...Fajny opening i bardzo ładna kreska.Jedyne co mnie wkurza w mandze, to fanserwis...Musieli naprawdę robić zbliżenia biustu Yui w 8/9 tomie, jak Shin z nią gadał w Evie?XD
She's got everything I need, pharmacy keys

Sorius

Postautor: Sorius » 12 lipca 07, 22:51

Niedlugo ma sie pojawic pierwsza z czterech nowych kinowek.
Tutaj macie trailer: http://nge.byethost7.com/news.php?readmore=10

Wróć do „Manga & Anime”