Tingle 2: Color Changing Tingle's Love Balloon Trip niestety nie doczekał się oficjalnego wydania na zachodzie i pewnie na grze można postawić już krzyżyk. Jednak to nie powstrzymało fanów. Wszystko jest możliwe i gdzieś w 2018 pojawiło się fanowskie angielskie tłumaczenie gry.
Projekt trwał jakieś 5 lat. Zaskakujące osiągnięcie jak na tak niszową grę na DS z Tinglem w roli głównej. Ale to było za mało dla kolekcjonerów i to wszystko trzeba było jakoś zmaterializować i tak oto powstał kartridż z angielskim tłumaczeniem gry, który już jakiś czas temu sobie sprawiłem. Mam również oryginalne japońskie wydanie gry, w którym bez znajomości japońskiego daleko nie dojdziemy. Nadal pamiętam jak kiedyś przechodziłem japoński oryginał, nie było wtedy jeszcze takich dobrych guidów jak teraz.
Po lewej oryginalny japoński cart z grą, a po prawej prawdziwy okaz - cart z angielskim tłumaczeniem.
https://imgur.com/a/LDe6gRh
A tu jak to wygląda na ekranie DS'a:
https://imgur.com/a/dHn89sD
https://imgur.com/a/fAn3Mwj
Jest wiele gier, których nigdy nie przetłumaczono i jest wiele gier w które nigdy nie zagralibyśmy w zrozumiałym języku, gdyby nie wysiłek fanów i doceniam takie inicjatywy bo kiedy firma zawodzi budzą się fani.
Kartridż z angielskim tłumaczeniem
Moderator: Moderatorzy
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Kartridż z angielskim tłumaczeniem
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
Re: Kartridż z angielskim tłumaczeniem
Fajna sprawa. Gdzie dorwałeś taki angielski egzemplarz?
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Ebay, były też na Etsy
Gra nie zadziała na 3DS (potwierdzone) i na DSi z tego co wiem
Potrzeba zwykłego DS lub DS lite
Gra nie zadziała na 3DS (potwierdzone) i na DSi z tego co wiem
Potrzeba zwykłego DS lub DS lite
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
- sEbeQ13
- VIP
- Kontaktowanie:
Albo przerobiony 3DS?
Ciekawa sprawa, podobna sytuacja była z Mother 3
Ciekawa sprawa, podobna sytuacja była z Mother 3
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Na przerobionym powinno zadziałać. Cart z tłumaczeniem Mother 3 to też dobra rzecz, niektórzy nadal myślą, że to kiedyś wyjdzie oficjalnie, niech sobie czekają... kolejne 20 lat
- sEbeQ13
- VIP
- Kontaktowanie:
Ja tam widzę na to szansę - tak jak jedynka i dwójka po wielu, wielu latach wyszły na Virtual Console.
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
W jedynce i dwójce nie było śmieszkowania z transów, nie było blackfaceów, znęcania się nad małpami itp. to mogłoby wywołać ból pośladów u zachodnich skrajniaków, którzy lubią atakować gry
Wróć do „Tingle 2: Color Changing Tingle's Love Balloon Trip”