Kiedy wychodził LA było pewne że jest kontynuacją ALTTP. Lecz kiedy wydano Oracle wszystko się namieszało (chodzi głownie o pełne zakończenie Oracli - które otwiera prolog do LA).
Więc tutaj kilka przykładów na to czy LA to kontynuacja ALTTP czy Oracli. Przykłady są dość szczegółowe:
1. A
LA jest kontynuacją ALTTP ponieważ:
- ostatnim bossem w LA jest Nightmare który przybiera kształt Ganona (Ganon pojawia się w ALTTP)
- ostatnim bossem w LA jest Nightmare który przybiera kształt Agahnima (Agahnim pojawia się w ALTTP)
- design Linka jest identyczny w obydwu częściach (LA i ALTTP)
- w grze pojawia się dungeon o nazwie Turtle Rock (Dungeon o tej nazwie pojawia się również w ALTTP)
- w wersji LA DX występują są 3 kolory tuników: zielony, niebieski, czerwony (tak samo jak w ALTTP)
- Marin jest nawiązaniem do Zeldy z ALTTP
- Tarin może być nawiązaniem do wujka Linka z ALTTP
- w obydwu częściach (LA i ALTTP) Link zaczyna przygodę po przebudzeniu sie
- większość przedmiotów w LA występuje lub ma swoje odpowiedniki w ALTTP
- logo gry LA jest identyczne jak logo ALTTP
- w instrukcji LA pisze, że Link uratował Hyrule (tak jak w ALTTP), a nie Labrynne czy Holodrum.
- kilka lokacji z LA pokrywa się z tymi z ALTTP (np. Mysterious Forest z LA pokrywa się z Lost Woods w ALTTP, Tal Tal Mountain pokrywa się z Death Mountain itp)
1. B
LA nie jest kontynuacją ALTTP ponieważ:
- zakończenie ALTTP nijak się ma do Prologu z LA
- ALTTP i LA różnią się graficznie ze względu na różnice platform
- w ALTTP nie ma Owl Statues
- w ALTTP jest pasek magii, w LA go nie ma
2. A
LA jest kontynuacją Oracli ponieważ:
- ostatnim bossem w LA jest Nightmare który przybiera kształt Ganona (Ganon pojawia się w Oraclach)
- obydwie gry są identyczne graficznie
- po pełnym zakończeniu Oracli Link wypływa łodzią (co otwiera prolog do LA).
- w grze występują Owl Statues - które dają nam wskazówki po użyciu Stone Beaks - w Oraclach również są Owl Statues i mają takie samo zastosowanie, ale po użyciu Mystery Seeds.
- w LA występuje Richard (jako cameo) - może o być nawiązaniem do Ralfa z OoA
- instrumenty w LA mogą być nawiązaniem do Esencji Natury/Czasu z OoS/OoA
- Marin jest nawiązaniem do Zeldy z OoS/OoA
- większość przedmiotów w LA występuje lub ma swoje odpowiedniki w OoS/OoA
- LA to sen więc Link śni o tym co już widział (większość postaci w LA to odpowiedniki tych z OoS/OoA).
- kilka lokacji z LA pokrywa się z tymi z Oracli (np. Yarna Desert z Samasa Desert z OoS)
- w LA można latać za pomocą Cucco tak samo jak w OoS.
2. B
LA nie jest kontynuacją Oracli ponieważ:
- wiek Linka jak i sam jego design się nie zgadza. (i nie chodzi oto, że Link dorósł bo ma zupełnie inne rysy twarzy i wielkość oczu).
- w instrukcji LA pisze, że Link uratował Hyrule (tak jak w ALTTP), a nie Labrynne czy Holodrum z OoS/OoA
W ostateczności dam jeszcze trzeci punkt, że:
3. LA nie jest kontynuacją żadnej z części (trzeba uwzględnić również taką możliwość lecz jest ona wątpliwa).
Tych przykładów można by napisać dużo więcej.
KAŻDY post nie na temat będzie usuwany
Link's Awakening
Moderator: Moderatorzy
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Link's Awakening
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
- sEbeQ13
- VIP
- Kontaktowanie:
MasterLink pisze:- obydwie gry są identyczne graficznie
Ten argument wg mnie nie jest trafiony. Spójrz na OoT i WW.
Tak patrząc na twoje zestawienia dochodzę do wniosku, że punkt 3 jest najbardziej trafny. Jeżeli jakaś gra jest kontynuacją, wszystko powinno się zgadzać. Tutaj widać, że pewne rzeczy są, a pewnych nie ma. Jeśli Oracle/ALttP miałyby być prequelem, powinny zostać dopasowane odpowiednio. To, że niektóre lokacje się pokrywają, nic nie znaczy.
Podsumowując: jeśli w jakąś z teorii mam wierzyć, jest to numer 3.
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
sEbeQ13 pisze:Ten argument wg mnie nie jest trafiony. Spójrz na OoT i WW.
Mi chodzi o kontynuację w której występuje ten sam Link.
_______
Warto uwzględnić każdy argument, nawet jeśli wydaje się on nietrafiony.
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟
Moim zdaniem punkt 3 jest właśnie tak jak napisał MasterLink najmniej trafny.Wydaje mi się że LA jest jednak prędzej kontynuacją ALTTP niż Oracli.
Wydaje mi się że to zwykły przypadek bo jak wiadomo każdemu LA nie dzieje się w Hyrule tylko na Koholit Island.
To jest trafny punkt.Skoro Link śni to przypomina sobie różne lokacje podobne do tych z ALTTP.
Wydaje mi się że nie pisze nic ani o Holodrum ani o Labrynnie bo wtedy jeszcze nie znali tych krain.
PS:Bardzo miła lektura do poczytania.Dzięki za ciekawostki.Teraz łatwiej zrozumiemy pewne kwestie.Dzięki za miłą lekturę.
MasterLink pisze:- w grze pojawia się dungeon o nazwie Turtle Rock (Dungeon o tej nazwie pojawia się również w ALTTP)
Wydaje mi się że to zwykły przypadek bo jak wiadomo każdemu LA nie dzieje się w Hyrule tylko na Koholit Island.
MasterLink pisze:- kilka lokacji z LA pokrywa się z tymi z ALTTP (np. Mysterious Forest z LA pokrywa się z Lost Woods w ALTTP, Tal Tal Mountain pokrywa się z Death Mountain itp)
To jest trafny punkt.Skoro Link śni to przypomina sobie różne lokacje podobne do tych z ALTTP.
MasterLink pisze:- w instrukcji LA pisze, że Link uratował Hyrule (tak jak w ALTTP), a nie Labrynne czy Holodrum.
Wydaje mi się że nie pisze nic ani o Holodrum ani o Labrynnie bo wtedy jeszcze nie znali tych krain.
PS:Bardzo miła lektura do poczytania.Dzięki za ciekawostki.Teraz łatwiej zrozumiemy pewne kwestie.Dzięki za miłą lekturę.
"Nie lubię chodzić utartymi ścieżkami- wolę tworzyć nowe"
Shigeru Miyamoto
sEbeQ13 pisze:Podsumowując: jeśli w jakąś z teorii mam wierzyć, jest to numer 3.
Tą odpowiedzą podkreślasz tylko że jesteś sceptykiem. Widać że nie grałeś w te części bo wybierasz najprostsze rozwiązanie które jest błędne. Dodatkowo twój post brzmi jakbyś robił komuś łaskę.
Od dawna wiadomo że la jest kontynuacja alttp a po wydaniu oracle zdania sie podzieliły.
Właśnie w ten weekend zagrałem jeszcze raz w LA i też doszedłem do wniosku że jest bardzo duże nawiązanie pomiędzy OoA/OoS i LA.
1) Jeśli ktoś się wczyta co mówi sowa można przeczytać że instrumenty które zbieramy są instrumentami syren.
2) W mieście w OoA stoi posąg syreny który zresztą też stoi obok wioski zwierząt
3) Mapy z OoS i LA są łudząco podobne.
4) Holodrum i Labrynna mogą być nazwami dzielnic/województw Hyrule
Jeszcze jedno małe spostrzeżenie które nie daję mi spokoju mianowicie czy OoS może być inaczej opowiedzianą oryginalną TLoZ. W sumie jak porównać mapki, bossów i przedmioty to wszystko się mniej-więcej pokrywa
Istnieje też teoria że LA jest po MM ponieważ Link miał wracać statkiem z powrotem do Hyrule jednak wątpię by zostawił Epone tak sobie gdzieś na brzegu. Pewnie ktoś pomyśli że mógł po prostu wynająć kogoś by ją odwiózł na LonLonRanch lub sprzedać, jednak w to wątpię
1) Jeśli ktoś się wczyta co mówi sowa można przeczytać że instrumenty które zbieramy są instrumentami syren.
2) W mieście w OoA stoi posąg syreny który zresztą też stoi obok wioski zwierząt
3) Mapy z OoS i LA są łudząco podobne.
4) Holodrum i Labrynna mogą być nazwami dzielnic/województw Hyrule
Jeszcze jedno małe spostrzeżenie które nie daję mi spokoju mianowicie czy OoS może być inaczej opowiedzianą oryginalną TLoZ. W sumie jak porównać mapki, bossów i przedmioty to wszystko się mniej-więcej pokrywa
Istnieje też teoria że LA jest po MM ponieważ Link miał wracać statkiem z powrotem do Hyrule jednak wątpię by zostawił Epone tak sobie gdzieś na brzegu. Pewnie ktoś pomyśli że mógł po prostu wynająć kogoś by ją odwiózł na LonLonRanch lub sprzedać, jednak w to wątpię
- MasterLink
- Administrator
- Kontaktowanie:
Armis pisze:Istnieje też teoria że LA jest po MM ponieważ Link miał wracać statkiem z powrotem do Hyrule jednak wątpię by zostawił Epone tak sobie gdzieś na brzegu. Pewnie ktoś pomyśli że mógł po prostu wynająć kogoś by ją odwiózł na LonLonRanch lub sprzedać, jednak w to wątpię
<chyba nie ma takiej emotikonki która mogłaby wyrazić głupotę tej teorii>
Nie wiem kto wymyśla te teorie, ale chyba ten co nie grywa w te gry. Link w zakończeniu MM wraca z Eponą przez Las. Dodatkowo Link z LA ma inny design - wystarczy porównać dorosłego Linka z OoT z tym w LA.
Mogłem darować sobie ten 3 punkt tak btw (więcej opcji miało wpłynąć na większe zainteresowanie tematem, jak widać tak nie jest). LA może być zarówno kontynuacją Oracli jak i ALTTP.
- Damashi
- Zora
- Kontaktowanie:
Moim zdaniem LA jest po ALTTP
Zapraszam też do ogl?dania moich obrazów na
http://damashi6.deviantart.com/
http://damashi6.deviantart.com/
Wszystko jest możliwe, jeżeli weźmiemy pod uwagę takie czynniki jak zachwianie kontinuum czasoprzestrzennego, lub inny wymiar. To tak wg mnie.
A może te wszystkie wydarzenia są kontrolowane przez jakiegoś jeszcze nieznanego evil masterminda, który może swobodnie przemieszczać się między światami? :< *fantasy_mode=off*
A może te wszystkie wydarzenia są kontrolowane przez jakiegoś jeszcze nieznanego evil masterminda, który może swobodnie przemieszczać się między światami? :< *fantasy_mode=off*
Wróć do „Legend of Zelda: Link's Awakening”