Link's Awakening

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Link's Awakening

Postautor: MasterLink » 16 lutego 10, 17:38

Kiedy wychodził LA było pewne że jest kontynuacją ALTTP. Lecz kiedy wydano Oracle wszystko się namieszało (chodzi głownie o pełne zakończenie Oracli - które otwiera prolog do LA).

Więc tutaj kilka przykładów na to czy LA to kontynuacja ALTTP czy Oracli. Przykłady są dość szczegółowe:

1. A

LA jest kontynuacją ALTTP ponieważ:

- ostatnim bossem w LA jest Nightmare który przybiera kształt Ganona (Ganon pojawia się w ALTTP)
- ostatnim bossem w LA jest Nightmare który przybiera kształt Agahnima (Agahnim pojawia się w ALTTP)
- design Linka jest identyczny w obydwu częściach (LA i ALTTP)
- w grze pojawia się dungeon o nazwie Turtle Rock (Dungeon o tej nazwie pojawia się również w ALTTP)
- w wersji LA DX występują są 3 kolory tuników: zielony, niebieski, czerwony (tak samo jak w ALTTP)
- Marin jest nawiązaniem do Zeldy z ALTTP
- Tarin może być nawiązaniem do wujka Linka z ALTTP
- w obydwu częściach (LA i ALTTP) Link zaczyna przygodę po przebudzeniu sie
- większość przedmiotów w LA występuje lub ma swoje odpowiedniki w ALTTP
- logo gry LA jest identyczne jak logo ALTTP
- w instrukcji LA pisze, że Link uratował Hyrule (tak jak w ALTTP), a nie Labrynne czy Holodrum.
- kilka lokacji z LA pokrywa się z tymi z ALTTP (np. Mysterious Forest z LA pokrywa się z Lost Woods w ALTTP, Tal Tal Mountain pokrywa się z Death Mountain itp)

1. B

LA nie jest kontynuacją ALTTP ponieważ:

- zakończenie ALTTP nijak się ma do Prologu z LA
- ALTTP i LA różnią się graficznie ze względu na różnice platform
- w ALTTP nie ma Owl Statues
- w ALTTP jest pasek magii, w LA go nie ma

2. A

LA jest kontynuacją Oracli ponieważ:

- ostatnim bossem w LA jest Nightmare który przybiera kształt Ganona (Ganon pojawia się w Oraclach)
- obydwie gry są identyczne graficznie
- po pełnym zakończeniu Oracli Link wypływa łodzią (co otwiera prolog do LA).
- w grze występują Owl Statues - które dają nam wskazówki po użyciu Stone Beaks - w Oraclach również są Owl Statues i mają takie samo zastosowanie, ale po użyciu Mystery Seeds.
- w LA występuje Richard (jako cameo) - może o być nawiązaniem do Ralfa z OoA
- instrumenty w LA mogą być nawiązaniem do Esencji Natury/Czasu z OoS/OoA
- Marin jest nawiązaniem do Zeldy z OoS/OoA
- większość przedmiotów w LA występuje lub ma swoje odpowiedniki w OoS/OoA
- LA to sen więc Link śni o tym co już widział (większość postaci w LA to odpowiedniki tych z OoS/OoA).
- kilka lokacji z LA pokrywa się z tymi z Oracli (np. Yarna Desert z Samasa Desert z OoS)
- w LA można latać za pomocą Cucco tak samo jak w OoS.

2. B

LA nie jest kontynuacją Oracli ponieważ:

- wiek Linka jak i sam jego design się nie zgadza. (i nie chodzi oto, że Link dorósł bo ma zupełnie inne rysy twarzy i wielkość oczu).
- w instrukcji LA pisze, że Link uratował Hyrule (tak jak w ALTTP), a nie Labrynne czy Holodrum z OoS/OoA

W ostateczności dam jeszcze trzeci punkt, że:

3. LA nie jest kontynuacją żadnej z części (trzeba uwzględnić również taką możliwość lecz jest ona wątpliwa).

Tych przykładów można by napisać dużo więcej.

KAŻDY post nie na temat będzie usuwany :!:
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 16 lutego 10, 18:02

MasterLink pisze:- obydwie gry są identyczne graficznie

Ten argument wg mnie nie jest trafiony. Spójrz na OoT i WW.

Tak patrząc na twoje zestawienia dochodzę do wniosku, że punkt 3 jest najbardziej trafny. Jeżeli jakaś gra jest kontynuacją, wszystko powinno się zgadzać. Tutaj widać, że pewne rzeczy są, a pewnych nie ma. Jeśli Oracle/ALttP miałyby być prequelem, powinny zostać dopasowane odpowiednio. To, że niektóre lokacje się pokrywają, nic nie znaczy.

Podsumowując: jeśli w jakąś z teorii mam wierzyć, jest to numer 3.
Obrazek

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 16 lutego 10, 18:45

sEbeQ13 pisze:Ten argument wg mnie nie jest trafiony. Spójrz na OoT i WW.

Mi chodzi o kontynuację w której występuje ten sam Link.
_______

Warto uwzględnić każdy argument, nawet jeśli wydaje się on nietrafiony.
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
ganon
VIP
VIP

Postautor: ganon » 16 lutego 10, 21:03

Moim zdaniem punkt 3 jest właśnie tak jak napisał MasterLink najmniej trafny.Wydaje mi się że LA jest jednak prędzej kontynuacją ALTTP niż Oracli.
MasterLink pisze:- w grze pojawia się dungeon o nazwie Turtle Rock (Dungeon o tej nazwie pojawia się również w ALTTP)

Wydaje mi się że to zwykły przypadek bo jak wiadomo każdemu LA nie dzieje się w Hyrule tylko na Koholit Island.
MasterLink pisze:- kilka lokacji z LA pokrywa się z tymi z ALTTP (np. Mysterious Forest z LA pokrywa się z Lost Woods w ALTTP, Tal Tal Mountain pokrywa się z Death Mountain itp)

To jest trafny punkt.Skoro Link śni to przypomina sobie różne lokacje podobne do tych z ALTTP.
MasterLink pisze:- w instrukcji LA pisze, że Link uratował Hyrule (tak jak w ALTTP), a nie Labrynne czy Holodrum.

Wydaje mi się że nie pisze nic ani o Holodrum ani o Labrynnie bo wtedy jeszcze nie znali tych krain.

PS:Bardzo miła lektura do poczytania.Dzięki za ciekawostki.Teraz łatwiej zrozumiemy pewne kwestie.Dzięki za miłą lekturę. :)
Obrazek
"Nie lubię chodzić utartymi ścieżkami- wolę tworzyć nowe"

Shigeru Miyamoto

alocin
Kokiri
Kokiri

Postautor: alocin » 17 lutego 10, 10:26

sEbeQ13 pisze:Podsumowując: jeśli w jakąś z teorii mam wierzyć, jest to numer 3.

Tą odpowiedzą podkreślasz tylko że jesteś sceptykiem. Widać że nie grałeś w te części bo wybierasz najprostsze rozwiązanie które jest błędne. Dodatkowo twój post brzmi jakbyś robił komuś łaskę.

Od dawna wiadomo że la jest kontynuacja alttp a po wydaniu oracle zdania sie podzieliły.

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 18 lutego 10, 15:01

Nie robię nikomu łaski. Naucz się czytać. Wybrałem taką odpowiedź wnioskując się na argumentach, które podał masterlink.
Obrazek

Awatar użytkownika
Armis
Goron
Goron

Postautor: Armis » 21 lutego 10, 03:53

Właśnie w ten weekend zagrałem jeszcze raz w LA i też doszedłem do wniosku że jest bardzo duże nawiązanie pomiędzy OoA/OoS i LA.

1) Jeśli ktoś się wczyta co mówi sowa można przeczytać że instrumenty które zbieramy są instrumentami syren.

2) W mieście w OoA stoi posąg syreny który zresztą też stoi obok wioski zwierząt

3) Mapy z OoS i LA są łudząco podobne.

4) Holodrum i Labrynna mogą być nazwami dzielnic/województw Hyrule

Jeszcze jedno małe spostrzeżenie które nie daję mi spokoju mianowicie czy OoS może być inaczej opowiedzianą oryginalną TLoZ. W sumie jak porównać mapki, bossów i przedmioty to wszystko się mniej-więcej pokrywa :-?

Istnieje też teoria że LA jest po MM ponieważ Link miał wracać statkiem z powrotem do Hyrule jednak wątpię by zostawił Epone tak sobie gdzieś na brzegu. Pewnie ktoś pomyśli że mógł po prostu wynająć kogoś by ją odwiózł na LonLonRanch lub sprzedać, jednak w to wątpię

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 2 marca 10, 16:36

Armis pisze:Istnieje też teoria że LA jest po MM ponieważ Link miał wracać statkiem z powrotem do Hyrule jednak wątpię by zostawił Epone tak sobie gdzieś na brzegu. Pewnie ktoś pomyśli że mógł po prostu wynająć kogoś by ją odwiózł na LonLonRanch lub sprzedać, jednak w to wątpię

<chyba nie ma takiej emotikonki która mogłaby wyrazić głupotę tej teorii>

Nie wiem kto wymyśla te teorie, ale chyba ten co nie grywa w te gry. Link w zakończeniu MM wraca z Eponą przez Las. Dodatkowo Link z LA ma inny design - wystarczy porównać dorosłego Linka z OoT z tym w LA.

Mogłem darować sobie ten 3 punkt tak btw (więcej opcji miało wpłynąć na większe zainteresowanie tematem, jak widać tak nie jest). LA może być zarówno kontynuacją Oracli jak i ALTTP.
Obrazek

Awatar użytkownika
Damashi
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: Damashi » 8 czerwca 10, 12:45

Moim zdaniem LA jest po ALTTP
Zapraszam też do ogl?dania moich obrazów na
http://damashi6.deviantart.com/

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 8 czerwca 10, 14:57

Wszystko jest możliwe, jeżeli weźmiemy pod uwagę takie czynniki jak zachwianie kontinuum czasoprzestrzennego, lub inny wymiar. To tak wg mnie.

A może te wszystkie wydarzenia są kontrolowane przez jakiegoś jeszcze nieznanego evil masterminda, który może swobodnie przemieszczać się między światami? :< *fantasy_mode=off*

Ikolena
Kokiri
Kokiri
Kontaktowanie:

Postautor: Ikolena » 1 maja 15, 16:53

Bardzo rzeczowe argumenty. Ja osobiście róznież odbieram to jako kontynuację.

Wróć do „Legend of Zelda: Link's Awakening”