Pewna pieśń...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Pewna pieśń...

Postautor: MasterLink » 11 lipca 10, 15:54

Macie, największy sekret WW: http://www.youtube.com/watch?v=4lCag-sS ... re=related = Muzyka pod nazwą Medli's Prayer z WW od zawsze mi się z czymś kojarzyła:

http://www.youtube.com/watch?v=dcNx9yCV8-E <--- od 0:22 sec

Plagiat, przypadek, inspiracja?

Wertyp pisze:Hej, miałem takie skojarzenie jak tylko ją pierwszy raz usłyszałem :) Dzięki za przypomnienie

No widzę więc że nie tylko mi to tak się skojarzyło.

Nawet jeśli ktoś coś zapożyczył uważam to za inspirację, bo po co mieliby kraść.
Ostatnio zmieniony 11 lipca 10, 21:24 przez MasterLink, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
piotrek94
Zora
Zora

Postautor: piotrek94 » 11 lipca 10, 16:24

wg mnie czysty przypadek tylko pierwsze nutki się zgadzają
nawet jeśli to i tak chyba nikt nie ma praw autorskich do piosenki śpiewanej głównie na weselach lub innych popijawach :wink:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 11 lipca 10, 16:35

Możliwe, jednak sam jej autor był dość znany.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Hadyna

piotrek94 pisze:tylko pierwsze nutki się zgadzają

I to właśnie wystarczy, jest zawarty ten główny rytm który powtarza się zarówno w piosence jak w muzyce kilka razy z rzędu ; )
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
Kruppol
Powiernik Trójmocy
Powiernik Trójmocy

Postautor: Kruppol » 11 lipca 10, 17:24

Kto wie, może twórca tej pieśni z WW, coś tam przypadkiem słyszał "Dzieweczke", i to go zainspirowało ? W tym zwariowanym świecie wszystko może się zdarzyć..
Obrazek
FALCON PAWNCH!

Awatar użytkownika
piotrek94
Zora
Zora

Postautor: piotrek94 » 11 lipca 10, 18:12

wszyscy wiedzą że japończycy uwielbiają Chopina więc na pewno niektórzy interesują się również innymi polskimi artystami
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
starfoch
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: starfoch » 12 lipca 10, 13:40

@all
Takie samo skojarzenie kiedy to pierwszy raz usłyszałem dawno temu, poważnie!
Śmierć zabija.

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 12 lipca 10, 19:06

Nie oszukujmy się, Nintendo to złodzieje, nic sami nie potrafią zrobić, tylko jakiś pedałek na zielono lata i udaje bohatera, a tak naprawde to dzieciak, dziżas goddammit, ich konsole są dupne i zacofane, sony rzonci.

Szczerze wątpię, żeby to była nawet inspiracja ;p. Zwykły przypadek. Zauważ, że to nie jedyny utwór łindłejkerowy, który jest utrzymany w podobnej aranżacji.
Aczkolwiek gratuluję spostrzegawczości ;p. Niemniej też mi się to z czymś kojarzyło tylko nie wiedziałem czym ;p.
Obrazek

Awatar użytkownika
kacperk
VIP
VIP

Postautor: kacperk » 8 września 14, 20:01

sEbeQ13 pisze:Nie oszukujmy się, Nintendo to złodzieje, nic sami nie potrafią zrobić, tylko jakiś pedałek na zielono lata i udaje bohatera, a tak naprawde to dzieciak, dziżas goddammit, ich konsole są dupne i zacofane, sony rzonci.
:shock: :shock: :shock:
Też mi się wydawało jak usłyszałem tę pieśń. Szła dzieweczka do laseczka :lol: . Ale na serio, naprawdę nintendo jest leniwe jak poweidział sEbeQ13. :neutral:
"...That sword! Where did you get that?! Are you... Is it even possible...? ...How could it be?" - Tetra

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 8 września 14, 20:11

Kiedyś zrobiłem mały research i ta piosenka jest popularna w Japonii:

http://www.youtube.com/watch?v=w-YT5rH-udE
Obrazek

Awatar użytkownika
kacperk
VIP
VIP

Postautor: kacperk » 8 września 14, 20:15

MasterLink pisze:Kiedyś zrobiłem mały research i ta piosenka jest popularna w Japonii:

http://www.youtube.com/watch?v=w-YT5rH-udE
Nie wiem co powiedzieć ale to jednak dobra wiadomość.
"...That sword! Where did you get that?! Are you... Is it even possible...? ...How could it be?" - Tetra

Wróć do „Legend of Zelda: Wind Waker”