Dziwne teorie

Moderator: Moderatorzy

Wondercrow
Zora
Zora

Dziwne teorie

Postautor: Wondercrow » 7 listopada 07, 17:24

Ehh... coz... spedzajac czas na rozgladaniu sie po pokojach w dungeonach w grze mozna wymyslic wiele dziwnych teorii. Ale jakby sie dluzej zastanowic, to po pewnym czasie zaczynaja miec sens ~~'

Anyways. Zaciekawili mnie Medrcy z TP. Nie sa to ci sami medrcy co w OoT, co widzimy po znaczkach. Boli mnie tylko, ze nie ma informacji o tym kto jakim medrcem jest. Tzn. co znaczy akurat ten znaczek.
Poszlam do Temple of Time. Tak przy okazji, chcialam zobaczyc czy glowna sala naprawde wyglada jak glowa malpy XD .... ok... Juz wczesniej zauwarzylam, ze wszedzie gdzie sie da jest znaczek Medrca Swiatla, czyli Rauru w OoT. A w OoT prawie kazdy Medrzec odpowiadal za inna rase, to jest:
Rauru - Hylianie
Ruto - Zory
Darunia - Goroni
Saria - Kokiri
Impa - Sheikah
Nabooru - Gerudo.
Ale jest jeszcze nieszczesna Zelda, ktora takze okazuje sie byc Medrcem, i ona takze jest Hylianką. Wiec zaczelam sie zastanawiac, czy to nie dziwne. W Temple of Time w TP znajdujemy Dominion Rod, ktory prawdopodobnie byl stworzony przez Ooca. Nie trzymalo mi sie to kupy, bo w koncu ten Temple mial byc chyba na czesc Rauru, nie? Wiec skad sie wziela jakas rozdzka co ja 'kuraki' wymyslily?
Shad powiedzial, ze istniala kiedys rasa co stworzyla Hylian, czyli ludzi bedacych najblizszymi boginiom. Ale zostala na nich zalozona klatwa i zapewne zaden Ooca nie pamieta tamtych czasow xD' W kazdym badz razie dowiadujemy sie, ze zostawili za soba Dominion Rod, ktory dziwnym trafem znalezlismy w Temple of Time. Wiec sie 'zaglebilam' w OoT, by wymyslic kolejna glupia teorie.
Doszlam do wniosku, ze tak naprawde nie wiemy kiedy Rauru obudzil sie jako Sage. Mogl tam juz byc ho ho ho... Moze juz nawet nie powinien byc zyc. W koncu musial trafic do tamtego miejsca zanim zamknely sie wrota czasu, a kiedy to sie stalo? Nie wiemy.
Wiec zaczely mi sie dziwne mysli rodzic w glowie. Moze wlasnie Rauru jest jednym z Ooca, jeszcze przed klatwa?

Hah, jakos mnie sie nie podoba ta teoria... ... ... ... ciarki mnie przechodza na widok Ooca... <<' A tym bardziej na mysl o Rauru zmienionego w Ooca... uh, musze sobie jakos wymazac ten obraz z umyslu xC

Obecnie interesuje mnie jeszcze dwie inne postacie. Jedna z nich jest SkullKid. Tak, SkullKid.
Jak juz zdarzylismy sie przekonac SkullKid bardzo chce sie z nami bawic, wiec trzeba go ganiac w te i we wte (myslalam, ze bede na niego klac, ale ze klac nie potrafie, to sie obeszlo bez tego xD). Jesli dobrze mysle, to miejsce, w ktorym sie z nim bawimy nazywa sie Lost Woods (hah, no ja sie zgubilam i to nie raz xD' ). Na swojej trabce pogrywa piesn Sarii przywolujac swoje kukielki, by nas atakowaly. Wg. mnie jego latarenka podobna do tych, jakie maja Poe, ma ukazywac, ze tak jak one (Poe) jest 'zablakana' dusza. W OoT jasno jest powiedziane - gdy sie Kokiri zgubi w lesie, zmienia sie w SkullKida, niezaleznie od plci. Zapewne nawet dziewczynki Kokiri zmieniaja sie w chlopcow gdy sie zgubia oO'
W TP Kokiri nie ma. Sa Goroni, sa Zory, sa Gerudo (a wlasciwie jeden Gerudo...), sa Sheikah (prawdopodobnie tez jeden, jesli Fanadi nie jest mimo jej czerwonych oczu i wielkiego Oka Prawdy na czole).... Ale jedynym sladem po Kokiri jest wlasnie SkullKid. A Wind Wakerze sa Koroki, ktore ponoc powstaly z Kokiri (w takim razie wytlumaczcie mi, gdzie sie te Kokiri pochowaly wszystkie <.< ).
Jedna z moich znajomych zarzucila mysla, ze moze SkullKid w TP to Saria. Ona jest wielka fanka Sarii, wiec olalam ten temat. Teraz jednak do niego wracam (z reszta jest nawet fanfic o tym). Pomyslalam sobie, ze nie wiemy ile taki przecietny Kokiri zyje, a Saria byla przeciez Medrcem!
(btw. taka krotka reklama. Jako, ze ta teoria wydaje mi sie byc bardzo prawdopodobna, to postanowilam to wyjasnic w moim fan-komiksie TPowym, przeczytac mozna na moim DeviantArcie x'D)
Mozliwe, ze po tym, jak Link wrocil do 'swoich' czasow w OoT, medrcy postanowili przeniesc swiatynie czasu, tak na wszelki wypadek. Wiec zostala ona wybudowana na dawnej swiatyni lasu, badztez swiatynia lasu zostala zmieniona (w co watpie) w swiatynie czasu. W kazdym badz razie wychodzi na to samo, swiatynia czasu byla teraz w Lost Woods. Ale co, jak niepozadany gosc wtargnie do Lost Woods i znajdzie Master Sword? (taak, jesli tylko uda mu sie ulozyc te durne statuy przy wejsciu... ghhh...) Saria, jako Kokiri postanowila sie poswiecic i stac sie SkullKidem? W koncu, tylko tak moglaby otwierac i zamykac przejscia miedzy kolejnymi miejscami w Lost Woods.
Z mojej teorii wynika takze, ze sila, ktora sposcila Twilight na Faron Woods (gdzie Kokiri mogli zyc) mogla zabic te dzieci i tylko Saria przetrwala dzieki swojej mocy.

Uh, napisalabym jeszcze teorie o kolejnej personie, a mianowicie Zancie, ale nie mam juz czasu. Z reszta, kto sledzil pewien temat w sub-forum o Majora's Mask ten juz przeczytal, ze jestem zwolenniczka teorii, ze Majora stworzyl/a Twilight Realm i Twili. Tfu, ale Zant mial swoj specjalny udzial. No nic, co najwyzej napisze innym razem.

Oczywiscie nie musicie sie ze mna zgadzac. Ale jestem tez ciekawa, czy czasem wy nie wymysliliscie jakis ciekawych teorii, hmmm? Przyznac sie! XD

Suppressor
Kokiri
Kokiri

Postautor: Suppressor » 7 listopada 07, 18:15

Ale zgodnie z linią czasu według IGN (OoT > MM > TP > WW ) Link po otrzymaniu okaryny opuszcza Hyrule (początek mm). I wtedy nie ma wydarzeń po otwarciu wrót, czyli nie ma nowych mędrców i tu trochę teoria pali na panewce.
Pozdr.

Wondercrow
Zora
Zora

Postautor: Wondercrow » 8 listopada 07, 07:05

I wtedy nie ma wydarzeń po otwarciu wrót, czyli nie ma nowych mędrców

Wlasciwie to medrcy chyba nie potrzebuja wrot czasu, zeby stac sie medrcami? Rodza sie jako 'normalni', a potem sie budza. W koncu, w OoT nie mielismy Fado ani Laruto, ale Sarie i Ruto. Co prawda, oni byli 'tymi samymi' medrcami, ale Medli i Makar juz nie. A jak widzimy w TP, znaczki Medrcow roznia sie od tych z OoT, wiec chyba ktos musial kogos zastapic.

Grr, zas nie mam czasu, zeby cokolwiek napisac wiecej ~~' Trudno.

Awatar użytkownika
Mirveka
Goron
Goron

Postautor: Mirveka » 8 listopada 07, 08:50

Dla mnie znaki w świątyniach nie są przypisane do mędrców. To symbole sił, za które mędrcy odpowiadają. Znaki w TP różnią się trochę, ale zrzuciłabym to raczej na poprawiony design.
Co do Sheikhanów - czy Wielka Impa nie była przypadkiem ostatnim?

Ooca to dla mnie koszmarna wpadka. Gdy dowiedziałam sie w grze, ze mam iść w chmury, serce mi urosło na myśl o Plemieniu wiatrów. A tu widzę takie coś - porażka. Ooca są ni w pięć, ni w dziewięć i nijak nie pasują do całokształtu świata.

Jeśli chodzi o Lost Wood - jak sama nazwa wskazuje: jest zaginiony. Dla mnie to trochę jak osobny wymiar. Nie jest w żadnym konkretnym miejscu, ale wszędzie można znaleźć wejścia do niego. Np przy fontannie zor, w lesie kokiri, w Death Montain...

To że Kokiri nie pojawiają się w TP nie znaczy, że ich nie ma. Przecież wchodzimy tam do Ordon Wood i tam znajdujemy wejśćie do zaginionego lasu. Nigdy nie pojawiamy sie w Lesie Kokiri.
Ze świątynią czasu to naprawdę niezły zonk. Myślę jednak, że została przeniesiona do Zaginionego Lasu, żeby ją lepiej ukryć. Ewentualnie nowy zamek wybudowano zupełnie gdzie indzej, a stare zamkowe miasto zarosło lasem (świątynia Czasu została).

Co do skullkidow - dla nie to nieumarli, dlatego, tak samo jak duchy, trzymają oni latarnie. Skullkid to pewien rodzaj upiora.
I wish power to be strong and the wisdom to be wise.

Awatar użytkownika
CJ
VIP
VIP

Postautor: CJ » 8 listopada 07, 09:35

No, no, no... bardzo ciekawe teorie :P duzo napisalas Wondercrow juz myslalem ze calego nie przeczytam, ale dalem rade xD "myslalam, ze bede na niego klac, ale ze klac nie potrafie, to sie obeszlo bez tego" hehehe xD :D Ja jestem out bo zadnych teorii nie mam lol. Anyway, pozdro dla uczestniczacych w rozmowie :wink:
~ Windfall Island to moj drugi dom! ~

Aktualnie:
Pykam na GaCku w:
The Legend of Zelda: Four Swords Adventures

Oraz pisze resztę solucji:
The Legend of Zelda: Four Swords Adventures

Wondercrow
Zora
Zora

Postautor: Wondercrow » 8 listopada 07, 13:51

Co do Sheikhanów - czy Wielka Impa nie była przypadkiem ostatnim?

Moze se znalazla jakiego amanta, albo cos, i Sheikahanie przetrwali? XD W koncu... w Hidden Village mozna ujrzec Oko Prawdy na szufladach oO'
Z tego by wynikalo, ze Impaz byla juz naprawde ostatnia (bo Fanadi rownie dobrze moze byc 'sztuczna').

Ooca to dla mnie koszmarna wpadka. Gdy dowiedziałam sie w grze, ze mam iść w chmury, serce mi urosło na myśl o Plemieniu wiatrów. A tu widzę takie coś - porażka. Ooca są ni w pięć, ni w dziewięć i nijak nie pasują do całokształtu świata.

Nie zapominajmy, ze Ooca zostali 'zakleci' i nie wiadomo jak wygladali wczesniej. Ale i tak mnie przerazaja x_____X'

Ze świątynią czasu to naprawdę niezły zonk. Myślę jednak, że została przeniesiona do Zaginionego Lasu, żeby ją lepiej ukryć. Ewentualnie nowy zamek wybudowano zupełnie gdzie indzej, a stare zamkowe miasto zarosło lasem (świątynia Czasu została).

To z zamkiem tez moglo sie zdarzyc. W wielu Zeldach Master Sword znajdowal sie wlasnie w lesie, ale dlaczego w lesie? W OoT to zmienili. Chyba, ze byly dwie Swiatynie Czasu, ale po tym co sie stalo w Hyrule, przeniesli Master Sword do drugiej swiatyni? Eeee... hm... =___=' ...coz...

johnyu
Goron
Goron

Postautor: johnyu » 8 listopada 07, 16:28

O ile dobrze pamiętam, powiedziane jest, że tam, gdzie jest teraz ten zaginiony las, kiedyś byli Ooccoa, ale dawno to miejsce opuścili i zarosło - powstał ten las. Więc Temple of Time nie mogła mieć nic wspólnego ze Świątynią Lasu.

P.S. Kto jest tym gerudo w TP? Bo nie przypominam sobie. :/
Kuchar's mentor :)

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 8 listopada 07, 16:39

johnyu pisze:P.S. Kto jest tym gerudo w TP? Bo nie przypominam sobie. :/

Ganondorf. ;)

Co do teorii to nie mam takowych - teorię snują kolejne niepotrzebne domysły. ;)
Rauru zaklęty w Occa, odpada. Tak samo Saria zamieniona w Skull Kida - ale "macie" wyobraźnię. :lol:
Ostatnio zmieniony 8 listopada 07, 17:19 przez MasterLink, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
Deedlith_Anthy
Szlachetny Hylianin
Szlachetny Hylianin

Postautor: Deedlith_Anthy » 8 listopada 07, 16:59

Heh, co do Skullkidów ogólnie, to symbolizują one osobę, która zgubiła swoją drogę i osobowość. Kokiri to dzieci, niewinne, nieskalane (jeszcze) brudami tego świata. Kiedy takie dziecko zejdzie na złą drogę, "gubi się" i traci swoją poprzednią twarz, bez możliwości powrotu. Zresztą nie tylko Kokiri. Pamięta ktoś Groga,czy innymi słowami-brata Anju? Starała się ona go "nawrócić" i przywrócić sobie. Nie udało się, Grog był w depresji i nie umiał już wrócić do dawnych czasów.
Do tematów TP nie wtrącam się, będe tylko czytać-za mała wiedza xD Ale fajny temat.
She's got everything I need, pharmacy keys

Wondercrow
Zora
Zora

Postautor: Wondercrow » 28 listopada 07, 20:50

Jako, ze widze, ze moj temat lekko 'zdechl', to zrobie mu sztuczne oddychanie xD'
Ok, ok, chyba az tak zle nie jest ^^;

Rauru zaklęty w Occa, odpada.

Dlaczego? W koncu i tak nie wiemy jak dlugo Rauru siedzi w tym 'pokoju' Medrcow, a sam nam mowi, ze jego ciala juz nie ma. Poza tym, to nie Rauru zamieniony w Oocca, tylko Rauru BEDACY Oocca. Bo Oocca byli rasa najblizsza bogom i stworzyli Hylian. Ale w tedy bogowie sie wkurzyli i zakleli Oocca w te dziwne kurczakowate formy.

teorię snują kolejne niepotrzebne domysły.

Heh, czemu od razu niepotrzebne? *hehe* Hmm... Mnie sie to wydaje bardzo ciekawe, bo czasami zmienia to kat pod jakim na cos patrzymy. Niektore teorie wydaje sie byc bardzo mozliwe, aczkolwiek i tak trzeba miec do nich dystans.

Dla mnie znaki w świątyniach nie są przypisane do mędrców. To symbole sił, za które mędrcy odpowiadają. Znaki w TP różnią się trochę, ale zrzuciłabym to raczej na poprawiony design.

Dlugo nad tym myslalam. I doszlam do wniosku, ze raczej nie bardzo. Bo wtedy znaki Medrca Lasy byly by w Forest Temple. A tam byly znaki Kokiri. Na wszystkich drzwiach byl ten jeden znaczek... A nie znak Medrca Lasu.

A jako, ze mi sie nudzilo i nie pamietam juz o czym chcialam napisac (oprocz Zanta, ale ta teoria wydala mi sie glupia... poza tym, kolezanka wybila mnie z rytmu >xC ale kupi mi czekolawe, wiec nie moze mi sie cos przypomni...), t daje wam mapke.
Po lewej - Faron Woods, po prawej - Kokiri Forest. Tak, tak, wiem, jestem glupia i w ogole. chcialam zrobic porownanie na swoim NGC, ale mi sie nie chcialo. Poza tym, podobienstwo moze wam sie wydac dosc male, z czym sie zgodze. Po prostu, jak juz mowilam, nudzilo mi sie XD
CLICK~!
Aha, i nie patrzcie na to, gdzie wskazalam Forest Temple oO' Dopiero po narysowaniu kreski i napisaniu "Forest Temple" zorientowalam sie, ze jest on wyzej XDDD

Moze jak wreszcie zechce mi sie ruszyc w poszukiwaniu 'dowodow' (zbrodni) to cos wiecej napisze. Narazie powiem tyle, ze przygladalam sie uwaznie wiekszosci szczegolow w Forest Temple i oprocz dziwnego podobienstwa do jakies twarzy - nie znalazlam nic wiecej. Narazie. Jednak mam nadzieje niedlugo jeszcze poszwedac sie po tym templu, zarowno jak i po innych. Poza tym, dosc dawno nie gralam, wiec przydalo by sie w koncu cos z tym zrobic XD

Wróć do „Legend of Zelda: Twilight Princess”