Różnice pomiędzy wersjami

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Różnice pomiędzy wersjami

Postautor: MasterLink » 24 stycznia 11, 19:33

Musze zrobić małe śledztwo w internecie i uzupełnić braki...

No to polecam zacząć od >tej strony:

A tu muzyka:

Fire Temple Original:
http://www.youtube.com/watch?v=MJEmMKvZ2Bc

Fire Temple New:
http://www.youtube.com/watch?v=0GvxjTFRTc8
Obrazek
“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 24 stycznia 11, 19:39

MasterLink pisze:No to polecam zacząć od >tej strony:

Miałem złotego carta, ale materiał ze zwykłego carta oO. Wtf, pirat?

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 24 stycznia 11, 19:43

Amek pisze:Miałem złotego carta, ale materiał ze zwykłego carta oO. Wtf, pirat?

Tylko wersje ntsc, ntsc-j. ; )
Obrazek

“Whe̷n̶e͡ver̡ there͞ is a me͡ȩtįn͟g, ̕a ͘p̷ar̴ti͢ng҉ ͠sh̷all folĺow. But ̵th͘at pa͠r̀t͟i̕ng ҉n̛eed̡s ͟ņo͝t last̕ ́fo̧r̛ev͘eŗ. ͜
͞ ̛W̢het̕he͟ŗ a̕ ́p̴ar͡t̴i̴ng͡ bé f͢ore̴v͜e͘r͟ ̶or͝ ̧mere͡l̕ý ̡for ͜a sho͟r͡t wh͞il̶e.͜.̧. t͝h̕at̴ i̵s ưp̛ ͡to҉ y҉óu.”͟

Awatar użytkownika
sEbeQ13
VIP
VIP
Kontaktowanie:

Postautor: sEbeQ13 » 24 stycznia 11, 20:12

Szczerze powiedziawszy nigdy nie zwróciłem jakiejś szczególnej uwagi na muzykę w tej świątynii.
Obrazek

Awatar użytkownika
ganon
VIP
VIP

Postautor: ganon » 25 stycznia 11, 18:13

Ja też nie zwróciłem na to uwagi.A co do najbardziej fajnych zmian jest to że nie trzeba będzie włączać menu żeby zmienić przedmiot. :)
Obrazek
"Nie lubię chodzić utartymi ścieżkami- wolę tworzyć nowe"

Shigeru Miyamoto

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 25 stycznia 11, 21:37

ganon pisze:A co do najbardziej fajnych zmian jest to że nie trzeba będzie włączać menu żeby zmienić przedmiot.

Nie o takie zmiany tutaj chodzi.
Obrazek

Awatar użytkownika
ganon
VIP
VIP

Postautor: ganon » 26 stycznia 11, 15:18

Soorki.Nie wiedziałem.A tak na serio to ja sobie tej muzyki(islamskiej) w ogóle nie przypominam a zaznaczam że przeszedłem Ocarine na N64, na Bonus Disc do WW i na Collectors Edition ale na serio jej nie pamiętam.

[ Dodano: 26 Styczeń 11, 15:26 ]
W necie znalazłem taki wpis ale niestety nic z niego nie rozumiem.Chyba zabiłem temat. :(

It is important to be specific when referring to the different versions of Ocarina of Time. In keeping with the established Zelda tradition, pre-ordered copies of Ocarina of Time on the Nintendo 64 featured "gold" cartridges. Also, the game's box was made of sturdy plastic instead of cardboard and exhibited the boxed phrase "Collector's Edition." Gold carts were the first American release of Ocarina and were only offered in a limited number, making them collector's items.

The game also released in different software versions. All of the gold cartridge games that came out in November of 1998 are version 1.0, and some grey cartridges released soon after are also version 1.0. Version 1.1 grey cartridges began to be released in early 1999, in which Nintendo fixed a number of bugs and glitches from the first version. This was followed by version 1.2.

The most notable difference between version 1.0 and the following versions is that version 1.0 contains a trick that allows one to play the game without Link's sword, which in turn allows one to use any item on Epona. Version 1.1 is similar to version 1.0 except you cannot perform the above trick (there is a different known method that works on all versions, including GameCube ones). Ganon's blood at the end of the game appears red in versions 1.0 and 1.1, but was changed to green in version 1.2. Also for version 1.2, the original theme for the Fire Temple, similar to an Islamic prayer chant, was replaced in version 1.2 with a new theme. The Gamecube version is similar to 1.2 but has some differences including button icons changed to their Gamecube colors.

In 2002, Ocarina of Time was re-released as a bonus disc on the Nintendo GameCube for those who pre-ordered The Legend of Zelda: The Wind Waker. The bonus disc also included the Ocarina of Time Master Quest, a previously unreleased version of Ocarina of Time with redesigned dungeons and supposedly greater difficulty. Later that year it was again reissued (without the Master Quest add-on) on The Legend of Zelda: Collector's Edition as part of a limited-time promotion. This disc also included The Legend of Zelda: Majora's Mask, The Legend of Zelda and Zelda II: The Adventure of Link. In all the GameCube re-releases Nintendo changed the crescent moon and star symbol of the Gerudo to an original design.
Obrazek

Shigeru Miyamoto

Awatar użytkownika
Karn
VIP
VIP

Postautor: Karn » 26 stycznia 11, 16:45

Wszystkie kopie OoT, w które grałeś to wersje 1.2 (bez chórków, z poprawionym emblematem gerudo i z naprawionym błędem blokującym użycie miecza)

O ile się nie mylę wszystkie złote kartridże wersji na N64 miały wersję 1.0, tak?

Awatar użytkownika
Amek
VIP
VIP

Postautor: Amek » 26 stycznia 11, 20:56

O ile się nie mylę wszystkie złote kartridże wersji na N64 miały wersję 1.0, tak?

Tak jak MasterLink mi napisał wcześniej: "Tylko wersje ntsc, ntsc-j. ; )".

Awatar użytkownika
Mary1517
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: Mary1517 » 28 stycznia 11, 18:13

Innymi słowy - Europejczycy NIGDY niedostali wersji 1.0 więc jeśli ktoś miał z nią styczność to tylko przez import albo emulator
Obrazek

Awatar użytkownika
ganon
VIP
VIP

Postautor: ganon » 29 stycznia 11, 14:27

Tylko że ja w mojej wersji na N64 mam na tarczy księżyc ale nie mam chórków. :D Czyli jaką mam wersje???
Obrazek

Shigeru Miyamoto

Awatar użytkownika
Mary1517
Zora
Zora
Kontaktowanie:

Postautor: Mary1517 » 29 stycznia 11, 19:12

normalną 1.1 tak jak wszyscy Europejczycy. Tarcza została zmieniona dopiero w wersji 1.2 a ta wyszła na GCN. W 1.1 nie masz chórków, nie masz czerwonej krwi, nie masz buga z mieczem, nie masz księżyca na ścianach, blokach, tabliczkach itp itd, z tarczy jednak nie znikł.
Księżyc nie był tylko na tarczy, na stronie do której odnośnik podał MasterLink w pierwszym poście jest wszystko ładnie przedstawione na obrazkach.

Wiem, że w którejś z wersji, chyba 1.0 bo w taką grałam jak miałam pierwszy raz styczność z Okaryną [tak to było przez emulator], w akcie desperacji przypadkiem odkryłam że Dark Link'a można tłuc Megaton Hammer'em i on nie może się w ogóle bronic przed tym, można go było tak pokonać bez wysiłku, ale jak teraz mam OoT na GCN to sprawdzałam - już tego nie można zrobić, więc to też naprawili pewnie :42
Obrazek

Awatar użytkownika
ganon
VIP
VIP

Postautor: ganon » 29 stycznia 11, 20:20

O co chodzi z tym bugiem z mieczem??? :D

[ Dodano: 29 Styczeń 11, 20:22 ]
PS:Ja sprawdzałem na mojej grze i mam księżyc na bloczkach.Nie mam czerwonej krwi(specjalnie pokonałem jeszcze raz Ganondorfa).Więc co z tym?Ja mam jakąś hybrydę???
Obrazek

Shigeru Miyamoto

Awatar użytkownika
piotrek94
Zora
Zora

Postautor: piotrek94 » 30 stycznia 11, 08:35

Kiedyś czytałem o tym zmieniali wersje z paru powodów,
-bugi
-problemy 'religijne' co wam przypomina symbole na mirror shield (jeszcze gdy dodamy że zdobywamy ją na pustyni), muzyczka z temple of fire przypominała jakąś muzułmańską pieśń
-problem z ratingiem, zmienili krew ganondorfa i innych z czerwonej na zieloną żeby otrzymać rating "rated T for Teens"
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MasterLink
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: MasterLink » 30 stycznia 11, 15:03

ganon pisze:PS:Ja sprawdzałem na mojej grze i mam księżyc na bloczkach.Nie mam czerwonej krwi(specjalnie pokonałem jeszcze raz Ganondorfa).Więc co z tym?Ja mam jakąś hybrydę???

Masz wersję 1.2 tak jak każda w pal. Dopiero w wersji na GCN zmieniono tarczę i wzory, tak jak już wspomniano.

ganon pisze:O co chodzi z tym bugiem z mieczem???

Poszukaj.

@piotrek94 - widzę że zapoznałeś się już z pierwszym postem tematu?
Obrazek

Wróć do „Legend of Zelda: Ocarina of Time/Zelda64”